Return to site

Zomeren met de kindjes: Eerste hulp bij tropische temperaturen

 

· Interessante weetjes

Het is tropisch warm. Ideaal om er met het hele gezin op uit te trekken. Het is wel opletten geblazen want onze kleinste gezinsleden kunnen al eens het slachtoffer worden van deze hoge temperaturen. We bundelden een aantal tips om zonne, hitte of reiskwaaltjes te voorkomen. 

De zonnesteek 

Bij hoge temperaturen is het opletten voor een zonnesteek (=zonneslag). Vooral kinderen en baby’s zijn hier gevoelig aan omdat de basisregeling van hun lichaamstemperatuur nog niet volledig ontwikkeld is. 
Een zonnesteek of zonneslag ontstaat dan ook door een ontregeling van het warmtecentrum in de hersenen, als gevolg van directe zonnestralen op het hoofd.

Een kindje kan hier goed ziek door worden. Koorts, duizeligheid en misselijkheid zijn de meest opvallende symptomen en die kunnen enkele dagen aanhouden.

Dorst is het eerste alarmsignaal.

Preventief laat je je kindje best spelen in de schaduw en zet je steeds een hoedje op het hoofd. 

Uitdroging 

Wees daarnaast ook alert voor symptomen van beginnende uitdroging zoals: oververhitting, roodheid in het aangezicht, prikkelbaarheid, geen tot weinig eetlust, verminderde traanproductie, verminderde urineproductie, rusteloosheid of eerder slaperig gedrag.

Indien je duidelijk meerdere van deze sympomen herkent kan je je kindje best zo snel mogelijk naar een koele ruimte brengen en blijf je in de buurt.

Laat het kindje voldoende rusten en leg eventueel koude kompressen of natte doeken op het voorhoofd, in de nek, de armplooien of de liesstreek en verlos het kindje van strak zittende kledij.

Laat het kindje voldoende drinken, liefst in kleine hoeveelheden. Raadpleeg bij twijfel een arts.

Wanneer je op vakantie bent in een warm land en je kindje heeft last van koorts, diarree of overgeven houd je het kindje best uit de zon. Een kindje met koorts, diarree of braakneigingen, is nog sneller door zijn vochtreserve en kan nog sneller uitdrogen. 

Zonnebrand 

Wanneer de huid van je kindje rood ziet door te lange blootstelling aan de zon kan je de huid best een kwartiertje afkoelen onder lauw stromend water. Let op, met lauw bedoelen we een temperatuur van bij de 30°C. Nadien smeren we de huid in met een hydraterende lotion of zalf. Een degelijke aftersun volstaat. 
Na een 2-tal dagen zal de roodheid en de pijn afnemen.

Wanneer er blaren op de huid komen is er sprake van een oppervlakkige 2de graadsbrandwonde. Hiermee kan je best naar een arts. Tracht de blaren niet te doorprikken. Door de huid te doorprikken beschadig je onze natuurlijke bescherming en hebben bacteriën vrije doorgang.

Preventief smeer je je kindje best regelmatig in met een degelijke zonnecrème met hoge beschermingsfactor. 

Eerste hulp bij strand of reisongevallen! 

Wondjes door spelen in het zand 

Kindjes spelen heel graag in het zand op blote voetjes. Op het strand kan er ook wel eens een ongelukje gebeuren door de voorwerpen die in het zand of onder het zand verborgen zitten. Denk maar aan de soms scherpe voorwerpen in het zand zoals schelpjes, stukjes glas of hout. Wanneer het voorwerp diep in de handjes of voetjes steekt kan je dit er best niet zelf uithalen. Laat dit liever over aan de hulpverleners op de EHBO post want het kan hevig bloeden.

Bij kleine snijwondjes maak je de wonde goed proper met zuiver water en ontsmet je de wonde nadien met een kleurloos ontsmettingsmiddel. Vergeet nadien het plijstertje niet om de wonde te beschermen. 

Zout water in de ogen 

Zout water die in de ogen komt kan prikken. Spoel de oogjes overvloedig met zuiver stromend water tot het prikken stopt. Gebruik eventueel fysioligische serum. 

Kwallen 

Een kwallenbeet kan behoorlijk pijnlijk zijn. De huid wordt meestal rood, kan hevig jeuken of prikken en een kind kan er zelfs koorts door krijgen.

Raak de plaats waar de kwal heeft gestoken niet aan. Achtergebleven neteldeeltjes kunnen nog steeds gif afscheiden. Dus ook niet wrijven of krabben.

Spoel niet met zoet water maar leg een kompres aan van koud water en azijn. Dit verlicht de pijn en de jeuk. Netelcellen die nog in de huid zitten kan je best verwijderen met behulp van een plijster. Zo kan je ze makkelijk uit de huid trekken. Resten van tentakels kan je best verwijderen met een pincet. Eventuele zwelling kan je tegengaan met een coldpack. Wanneer de symptomen aanhouden of erger worden kan je best een arts consulteren. Neen, we gaan niet urineren op een kwallenbeet. 

Reisziekte 

Reisziekte ontstaat door een conflict in of een sterke prikkeling van het evenwichtsorgaan. Het is op zich niet erg, maar het kindje kan zich hierdoor wel behoorlijk misselijk voelen. Zeer jonge kinderen (jonger dan 2 jaar) worden zelden of nooit ziek. Dat komt omdat in hun hersenen nog geen informatie over bewegingspatronen is opgeslagen. Kinderen tussen 2 jaar en 12 jaar zijn dan weer het gevoeligst voor reisziekte. 

We geven je alvast enkele tips mee tegen reisziekte: 

zorg voor lichte maaltijden en hou vast aan een bepaald eet- en drinkritme, zet het kindje steeds in de rijrichting, zorg dat het kindje goed naar buiten kan kijken, laat het kindje vooraan in de auto of bus zitten zodat ze hobbels zien aankomen, zet je met je kindje op een vliegtuig tussen de vleugels; daar zijn de bewegingen het kleinst, zet je op een schip in het midden, laat het kindje niet lezen tijdens een bus of autorit, zorg dat het kindje rustig blijft, geef je kind bij misselijkheid een koekje zodat de maag iets te verteren heeft, geef liever geen koolzuurhoudende dranken. 

Michael Dreesen

Heeft u vragen of wilt u graag een EHBO workshop thuis organiseren? info@child-care-academy.org